Kennisbank kwaliteit
Op deze pagina staan diverse kennisitems die kunnen helpen de kwaliteit van publicaties te verhogen. De komende tijd vullen we deze pagina aan met nieuwe items. Deze komen onderaan de pagina te staan.
Indeling in rubrieken
De indeling in rubrieken heeft geen gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de publicaties. Maar voor een goede vindbaarheid van publicaties en de juiste werking van de attenderingsservice Berichten over uw Buurt is die indeling van belang.
Rubriek ‘overige overheidsinformatie’
Rubriek ‘overige overheidsinformatie’ is een restrubriek, waarin alleen publicaties worden geplaatst waar geen specifiek rubriek voor bestaat. Advies is om gebruik te maken van specifieke rubrieken, zodat men de attenderingen juist ontvangt.
Rubriek 'participatie'
Rubriek participatie is voor publicaties, waarbij men bij het vaststellen van een besluit gebruik maakt van de participatieverordening of waarbij de wet of lokale regelgeving voorschrijft dat Afdeling 3.4 Awb moet worden toegepast.
Bekendmakingen, kennisgevingen en mededelingen
Bij bekendmakingen worden besluiten integraal gepubliceerd in het elektronisch blad voor het verkrijgen van rechtskracht, bijvoorbeeld bij verordeningen, beleidsregels en andere besluiten van algemene strekking. Bij een kennisgeving wordt een zakelijke samenvatting gepubliceerd van een besluit met eventueel bijbehorende stukken die zowel fysiek als elektronisch ter inzage worden gelegd. Bij een mededeling is er sprake van een integrale publicatie van een besluit zonder verdere rechtsgevolgen.
Datum uitwerkingtreding
Voor de datum van uitwerkingtreding moet een grondslag zijn, bijvoorbeeld een intrekkingsbesluit, dat er sprake is van een tijdelijke regeling of dat de regeling van rechtswege vervalt. Bij een wijziging van de regeling hoeft deze in DROP niet ingevuld te worden. Deze wordt dan automatisch ingevuld met de waarde van de datum van de nieuwe versie.
Volledigheid Decentraleregelingenbank
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft ongeveer 75 modelverordeningen beschikbaar gesteld. Uw collectie is mogelijk niet compleet, indien u veel minder dan 75 verordeningen beschikbaar heeft gesteld. Voor de beleidsregels en delegatiebesluiten zijn er geen aantallen bekend bij de VNG.
Ingevoerde publicaties in Berichten over uw Buurt
Bekendmakingen die via DROP zijn ingevoerd kunnen, afhankelijk van de instellingen van het abonnement, in de Berichten over uw Buurt e-mails terechtkomen. Uitgezonderd zijn bekendmakingen in de rubriek 'uitschrijving basisregistratie personen', vanwege privacygevoeligheid.
Standaardinstellingen
Bij de standaardinstellingen van het abonnement op Berichten over uw Buurt rondom uw woonadres komen alleen de publicaties die zijn ingevoerd met de gebiedsmarkering met een locatietype Adres, Woonplaats, Buurt, Wijk, Weg, Hectometerpaal, Perceel, Punt, Lijn of Vlak in de e-mails terecht. In DROP bepaalt het soort publicatie met het daaronder geselecteerde type publicatie of het kiezen van een gebiedsmarkering beschikbaar is.
Een publicatie komt alleen in een Berichten over uw Buurt e-mail wanneer het locatietype overlapt met het zoekgebied in het abonnement. Het zoekgebied in het abonnement is een cirkel, waarvan het middelpunt het woonadres van de inwoner is.
Berichten van verder weg die invloed hebben op uw buurt staat AAN
Als de geabonneerde 'Berichten van verder weg die invloed hebben op uw buurt' heeft aangezet, dan komt een publicatie in een Berichten over uw Buurt e-mail wanneer het effectgebied overlapt met het zoekgebied in het abonnement.
Berichten over uw gemeente staat AAN
Is bij het invoeren van de publicatie bij gebiedsmarkering gekozen voor een of meerdere bestuursgebieden (Gemeente, Provincie of Waterschap)? Of is een type publicatie geselecteerd waarbij automatische gebiedsmarkering, namelijk het bestuursgebied, geldt? Dan komt de publicatie alleen in de Berichten over uw Buurt e-mail, als de geabonneerde 'Berichten over uw gemeente' heeft aangezet. De geabonneerde ontvangt alleen die berichten waarbij het woonadres binnen dat bestuursgebied valt.
Rondom een zelfgekozen adres
Bij de e-mailservice Berichten over uw Buurt rondom een zelfgekozen adres kiest de geabonneerde welk soort berichten die wil ontvangen. De geabonneerde ontvangt alleen die berichten waarbij het locatietype overlapt met het zoekgebied in het abonnement of waarbij het zelfgekozen adres binnen het bestuursgebied valt.
Terinzagelegging
Kijk op de pagina Verplichting tot digitale terinzagelegging.
Besluit tot vervreemding cultuurgoederen publiceren
Voorgenomen en definitieve besluiten tot vervreemding van cultuurgoederen op basis van de Erfgoedwet publiceert u als gemeente in het Gemeenteblad en als provincie in het Provinciaal Blad. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Modelkennisgeving Erfgoedwet - vervreemding.
Open data webservices van overheid.nl
Via overheid.nl kan men zoeken in regelgeving, bekendmakingen en andere datacollecties van de overheid. Om het hergebruik van deze data mogelijk te maken, is een technische koppeling beschikbaar gemaakt waarmee eenvoudig gezocht kan worden in deze data. Dit is het SRU koppelvlak 2.0. Het koppelvlak kunt u bijvoorbeeld gebruiken om bekendmakingen op de website van uw organisatie te tonen.
Verschillende collecties kunnen worden uitgevraagd. Met de webservice zijn eenvoudige maar ook complexere zoekvragen mogelijk zoals: "zoek alle regelingen van 'Amsterdam' met het woord 'leges' in de titel EN met het woord 'huwelijk' in de tekst". Er zijn ook faciliteiten beschikbaar om te zoeken op locatie. Mogelijke toepassingen zijn het tonen van regelgeving op de website van uw organisatie, het tonen van bekendmakingen op een kaart en het ontsluiten van data op mobiele telefoons of tablets.
Gebruikt uw organisatie ook SRU of weet u het niet zeker? Attendeer uw leverancier, ontwikkelaar of beheerder op deze mogelijkheid en deel dit kennisitem.
Meer weten over de toepassingen? Lees deze informatiepagina over bestanden en hergebruik of de SRU handleiding.
Publiceer evenementen op tijd en markeer het gebied zo specifiek mogelijk
Bij het invoeren van evenementenvergunningen voor bijvoorbeeld een wandeltocht, kermis of festival in DROP is het belangrijk dat u de bekendmakingen tijdig publiceert, zeker wanneer er een bezwaartermijn is. Dit voorkomt dat inwoners Berichten over uw Buurt e-mails ontvangen, terwijl de bezwaartermijn is verstreken en/of het evenementen al heeft plaatsgevonden.
Verder is het van belang dat u de gebiedsmarkering goed invult. Evenementenvergunningen zijn meestal gericht op een specifieke locatie. Soms worden deze vergunningen incorrect gemarkeerd, door bijvoorbeeld de hele gemeente te selecteren. Met als gevolg dat direct omwonenden met de standaardinstellingen van Berichten over uw Buurt geen e-mail ontvangen en sommige inwoners die het niet aangaat wel.
Let dus extra goed op de gebiedsmarkering bij het publiceren van dit type vergunning. Zet een specifieke punt, lijn of vlak op de kaart. Zo informeert u uw inwoners altijd correct. In paragraaf 4.5.3 van de handleiding DROP kunt u lezen hoe u deze markeringen op de juiste manier plaatst.
Niet in de Staatscourant
Vanuit de Wet elektronische publicaties, die op 1 juli 2021 in werking is getreden, was het de bedoeling dat decentrale overheden alleen in hun eigen publicatieblad zouden publiceren. Na invoering bleek dat er nog een aantal wetten niet waren aangepast. Daardoor was het in sommige gevallen nog verplicht voor decentrale overheden om in de Staatscourant te publiceren. Dat is nog niet volledig rechtgezet met de Verzamelwet BZK 2024 die de Alcoholwet, Wet op de kansspelen en de Wet veiligheidsregio's wijzigt en met het Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement. Op grond van Artikel 205 van de Gemeentewet moeten provincies namelijk nog wel in de Staatscourant publiceren.
Beleidsregels
Heeft uw organisatie de collectie van wet- en regelgeving op lokaleregelgeving.overheid.nl compleet? Naast algemeen verbindende voorschriften, is het sinds 1 juli 2022 verplicht alle geldende beleidsregels digitaal beschikbaar te stellen. Lees meer over het publiceren van beleidsregels op de pagina beleidsregels.