Over KOOP

KOOP, het Kennis- en Exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties, is de drijvende kracht achter de grootste portalen met overheidsinformatie op internet: overheid.nlwetten.nl en officiëlebekendmakingen.nl

KOOP is sinds 1 januari 2023 onderdeel van agentschap Logius.

KOOP ondersteunt daarmee alle overheidsorganisaties in Nederland om elke dag informatie zoals wet- en regelgeving, parlementaire stukken, vergunningen en internationale verdragen te publiceren.

  • Iedereen heeft recht op betrouwbare en toegankelijke overheidsinformatie.
  • Het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) is de digitale uitgever van de overheid en de drijvende kracht achter digitale ontsluiting van wet- en regelgeving.
  • Wij staan voor laagdrempelige toegang tot officiële overheidsinformatie.

Dit doen wij door:

Vanuit onze wettelijke taken de wet- en regelgeving van de Nederlandse overheden rechtsgeldig bekend te maken en beschikbaar te stellen.
Overheidsorganisaties te ondersteunen bij het voldoen aan wettelijke taken op het gebied van publicatie.
Overheidsorganisaties te ondersteunen bij het verbeteren van het wet- en regelgevingsproces en het actief openbaar maken van overheidsinformatie.
Bij te dragen aan de toegankelijkheid van overheidsinformatie door deze doorzoekbaar en herbruikbaar te maken en te verrijken door onderlinge verbanden te leggen.
Kennis en expertise op het gebied van het digitale wet- en regelgevingsproces te centraliseren en actuele oplossingen te bieden.

Visueel overzicht van wat KOOP doet

Om overheidsinformatie toegankelijk te maken heeft KOOP verschillende systemen ontwikkeld. Zo ontvangen we data via loketten, verwerken we deze data en maken we deze vervolgens beschikbaar via portalen. Hieronder ziet u in één oogopslag wat KOOP doet.

Wat doet KOOP in één oogopslag

Benieuwd welke loketten en portalen KOOP allemaal aanbiedt? Download dan deze PDF, daarin vindt u een gedetailleerder overzicht.