Veel gestelde vragen PLOOI

Op deze pagina staan de meest voorkomende vragen over PLOOI. Staat uw vraag hier niet tussen, neem dan contact op met ons implementatieteam.

1.    Waarom heeft er een BIT-toets door het Adviescollege ICT-toetsing plaatsgevonden op het programma PLOOI?

 Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een BIT-toets bij het Adviescollege aangevraagd. Alle projecten en programma’s met een ICT-component van meer dan vijf miljoen euro worden bij het Adviescollege aangemeld. Het totale meerjarenbudget voor PLOOI ligt (ruim) boven de vijf miljoen euro. 
 

2.    Wat betekent het besluit van de minister voor de huidige vorm van PLOOI?

Het Adviescollege ICT-toetsing heeft de minister van BZK geadviseerd om voor de korte termijn de ontwikkeling van de huidige variant van PLOOI te stoppen en te starten met een minimale, eenvoudigere oplossing (een verwijsindex met zoekfunctie) t.b.v. van het actief openbaar maken van overheidsinformatie. De minister volgt dit advies op. 
Dit besluit heeft als gevolg dat de huidige vorm van PLOOI met centrale opslag, een aanleverloket en de aanlever-API, niet op afzienbare termijn beschikbaar komt voor alle bestuursorganen en dat daarmee de aansluiting daarop op korte termijn ook niet verplicht zal worden.

3.    Wat is de planning voor de eenvoudigere oplossing/verwijsindex?

Omdat de infrastructuur impact heeft op de actieve openbaarmaking van meer dan duizend bestuursorganen, zal de minimale oplossing (verwijsindex) begin 2023 worden besproken met vertegenwoordigers van diverse bestuursorganen. Het voornemen is om de ontwikkeling van de verwijsindex in het tweede kwartaal te starten. Het is de bedoeling dat via het platform stap voor stap steeds meer informatie van bestuursorganen te vinden is. 

4.    Wat kan ik als bestuursorgaan doen wat in lijn is met het BIT-advies PLOOI?

Het Programma PLOOI raadt aan om door te gaan met het openbaar maken van overheidsdocumenten. Dit kan bijvoorbeeld op een eigen of gezamenlijke website. De verwijsindex kan dan vervolgens verwijzen naar deze websites waarop de overheidsdocumenten worden gepubliceerd.

5.    Waar kan ik meer informatie vinden over de ontwikkelingen? 

U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief van KOOP