Staatsblad

Het Staatsblad hoort met de Staatscourant en het Tractatenblad bij de oudste kranten van Nederland. In het Staatsblad verschijnen wetten en algemene maatregelen van bestuur. Op 1 juli 2009 verscheen na bijna 200 jaar de laatste papieren versie van het Staatsblad. Vanaf dat moment worden alle officiële bekendmakingen uit het Staatsblad digitaal gepubliceerd op de website Officielebekendmakingen.nl.  

Bekendmaking van wetgeving via digitaal Staatsblad

De bekendmaking en inwerkintreding van wetten en algemene maatregelen van bestuur (AMvB) is geregeld in de bekendmakingswet. Daarin is vastgelegd dat nieuwe wetten en AMvB´s via het digitale Staatsblad officieel bekendgemaakt worden. Wetten en AMvB’s gelden pas na publicatie in het Staatsblad. Dat maakt het Staatsblad één van de belangrijkste juridische publicaties van Nederland. De zorg voor uitgifte van het Staatsblad ligt bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en is ondergebracht bij KOOP.

Van papier naar digitaal

Het proces van officieel bekendmaken is vastgelegd in onze wet- en regelgeving. Partijen die hun wet- en regelgeving officieel moeten publiceren, stuurden tot 2009 hun publicaties naar Sdu Uitgevers via post of e-mail. Daar werd de ontvangen kopij geplaatst in de papieren Staatsblad, Staatscourant of Tractatenblad. Zo werd met publicatie de inwerkingtreding van wetten en regelgeving geregeld. Sinds 1 juli 2009 is de Wet Elektronische Bekendmakingen in werking getreden en verschijnen de Staatscourant, het Staatsblad en het Tractatenblad alleen nog digitaal op de website Officielebekendmakingen.nl.

Wat staat er in het Staatsblad?

In het Staatsblad staan:

  • Wetten
  • Algemene maatregelen van bestuur
  • Andere Koninklijke besluiten

Aanleveren voor publicatie in Staatsblad

Het opsturen van publicaties voor in het Staatsblad gebeurt digitaal. Alle overheidsinstanties die een bekendmaking moeten publiceren in de Staatscourant leveren dit aan via het Digitaal Loket.