Communicatietoolkit

Uw inwoners krijgen binnenkort Berichten over uw Buurt e-mails. Bereid ze daar goed op voor door een van de volgende communicatiemiddelen in te zetten:

 • De informatiepagina
 • De voorlichtingsvideo
 • Het informatiebericht
 • De afbeeldingen
 • Het persbericht
 • Het dummy-interview

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van de video of het informatiebericht op uw eigen website, het plaatsen van de afbeeldingen in het huis-aan-huis-blad, of het delen van het persbericht met de (lokale) pers.

Informatiepagina Berichten over uw Buurt

Wilt u uw inwoner vertellen over wat Berichten over uw Buurt is? Dan kunt u verwijzen naar deze speciaal daarvoor ingerichte informatiepagina. Op deze pagina staat ook een verwijzing naar deze pagina met veelgestelde vragen

screenshot voorlichtingsvideo Berichten over uw Buurt
Beeld: ©Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Voorlichtingsvideo

Beelden zeggen soms meer dan woorden. In deze video wordt kort uitgelegd uit wat Berichten over uw Buurt is. U kunt deze op twee manieren op uw eigen kanalen plaaten:

 1. Door deze YouTube-link op uw eigen website te embedden;
 2. Of door op deze link te klikken om de video plus ondertitels direct te downloaden.

Informatiebericht inwoners

Onderstaande tekst kunt u plaatsen op uw eigen communicatiekanalen of laten plaatsen in het huis-aan-huis-blad.

Binnenkort ontvangt u Berichten over uw Buurt in uw inbox

Veel besluiten die de overheid neemt hebben direct invloed op uw stad, dorp of buurt. Welke verbouwing willen uw buren aan hun huis laten uitvoeren? Mag die boom in uw straat gekapt worden? Uw gemeente en andere overheidsorganisaties zijn verplicht dit (digitaal) bekend te maken. Deze bekendmakingen noemen we ‘Berichten over uw Buurt’. Binnenkort ontvangt u deze elke week via de e-mail. 

Met deze e-mail wil de overheid u beter informeren over zaken die spelen in uw eigen buurt. Ook wordt het hiermee duidelijk hoe u inspraak kunt krijgen of bezwaar kunt indienen.

Iedere inwoner van Nederland van 25 jaar en ouder waarvan het e-mailadres bekend is bij MijnOverheid krijgt eerst een welkomstmail. Hierin staat alle informatie die u nodig heeft. Via MijnOverheid kunt u instellen hoe vaak u de e-mail wil ontvangen en hoe groot het gebied is waar de bekendmakingen over gaan. Wilt u geen e-mails ontvangen? Dan kunt u zich direct en eenvoudig weer afmelden. 

U ontvangt de e-mail van Overheid.nl. In deze e-mail staan links naar websiteadressen zodat u makkelijk en snel toegang heeft tot de informatie. Helaas zijn op internet ook criminelen actief. Via links in nagemaakte e-mails proberen zij u te lokken naar valse websites (phishing). Controleer daarom altijd eerst de verzender (noreply@overheid.nl) voordat u op een link klikt. 

Afbeeldingen voor berichten over uw buurt van evenemententent, boom, horeca en woningbouw
Beeld: ©Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Afbeeldingen

Bovenstaande vier afbeeldingen kunt u ook gebruiken om uw inwoners voor te bereiden op de komst van Berichten over uw Buurt.

U ontvangt dan een zip-bestand met daarin onderstaande formaten van de afbeelding, zowel in pdf als jpg:

 • A2 formaat
 • A5 formaat
 • 1/8e krantenpagina (92 x 1300 mm)
 • 1/16e krantenpagina (45 x 130 mm)

Persbericht

Wil u de (lokale) media informeren over Berichten over uw Buurt? Gebruik dan onderstaand persbericht.

'Berichten over uw Buurt' - Bekendmakingen van de overheid direct in de inbox

Vanaf [datum] ontvangen inwoners van [naam gemeente] maximaal één keer per week een e-mail van Overheid.nl met daarin bekendmakingen van de overheid. Het gaat om inwoners die 25 jaar en ouder zijn en die een e-mailadres hebben opgegeven in MijnOverheid. De bekendmakingen gaan over vergunningen, werkzaamheden en andere lokale aankondigingen die zich afspelen binnen een bepaalde straal van het woonadres van de ontvanger.

Het doel van deze nieuwe dienst is om mensen actiever te informeren over besluiten van de overheid die direct invloed hebben op hun leefomgeving. Ook wordt het duidelijker hoe inwoners inspraak krijgen of bezwaar kunnen indienen. 

‘Berichten over uw Buurt’ op MijnOverheid en Overheid.nl

Iemand die het e-mailbericht ontvangt kan deze aanpassen door in te loggen op de website van MijnOverheid. Hier kan diegene instellen hoe vaak die de e-mail wil ontvangen en hoe groot het gebied is waar de bekendmakingen over gaan. Afmelden kan ook via MijnOverheid. 

Berichten over uw Buurt bestaat al enige tijd op Overheid.nl als e-mailservice. Gebruikers kunnen hier zelf aangeven voor welk adres ze de bekendmakingen willen ontvangen. Het verschil tussen beiden is dat MijnOverheid alleen de bekendmakingen rondom het eigen woonadres laat zien. 

Welkomstmail

De nieuwe dienst start met het versturen van een welkomstmail. In deze welkomstmail staat duidelijk uitgelegd wat men kan verwachten, op welke wijze de e-mailberichten zijn aan te passen en hoe het afmelden werkt. In de welkomstmail staat ook een verwijzing naar een speciale informatiepagina op Overheid.nl met meer informatie over Berichten over uw Buurt.

Gefaseerde start

Om er voor te zorgen dat de verzending van de e-mails goed gaat verlopen is ervoor gekozen om gefaseerd, gemeente per gemeente, te starten. Zo kunnen gemeenten van elkaar leren en is het, indien nodig, mogelijk om de service te verbeteren.

Dummy-interview wethouder of burgemeester

Zoekt u een wat uitgebreider artikel om uw inwoners te informeren? Gebruik dan dit dummy-interview.

Let op! Vul nog wel de naam van uw gemeente, de uitroldatum en de naam van uw wethouder of burgemeester in.

U bent uiteraard vrij om het interview aan te passen zodat deze nog beter bij de situatie in uw gemeente past.