LinkeXtractor van KOOP genomineerd voor de Computable Awards!

KOOP is genomineerd voor de LinkeXtractor, als ICT-project van het jaar bij de Overheid, voor de Computable Awards.

Rachel Zane uit de serie ‘Suits’, in het echte leven Meghan Markle, speelde in deze serie paralegal. Een cruciale, ondersteunende functie bij advocatenkantoren en rechtbanken. De hoofdtaak van paralegals bestaat uit het eindeloos zoeken naar relevante jurisprudentie en andere juridische bronnen die helpen bij een voorliggende rechtszaak. Zeer complex om te automatiseren. Tot de LinkeXtractor van KOOP live ging. 

Hoe komt het dat het automatiseren van deze handmatige zoektocht naar juridische bronnen zo complex is? De complexiteit zit hem in het feit dat in al deze bronnen verwijzingen naar wetsartikelen en uitspraken op tientallen verschillende manieren worden geschreven. Zelfs Google kan hier geen chocola van maken. Maar de LinkeXtractor wel, dankzij slimme algoritmes en het opschonen van de enorme ‘bak’ juridische data voordat de algoritmes aan het werk gaan. 

Het totstandkomen van de LinkeXtractor is gelukt dankzij een bijzondere samenwerking. Een samenwerking tussen opdrachtgevers van KOOP, en onze specialisten op het gebied van juridische citaties (waar zelfs de gemiddelde jurist weinig kaas van heeft gegeten) en de beste academische softwareontwikkelaars.

Voor de kwaliteit van de uitvoering en voor de kwaliteit van de rechtspraak is het cruciaal dat rechters, advocaten, juridische medewerkers goed bronnenonderzoek kunnen doen. De LinkeXtractor automatiseert het van oudsher handmatige en complexe werk van het bij elkaar zoeken van relevante jurisprudentie en andere bronnen. Zo kunnen de juridische professionals zich nog meer richten op de inhoud van de relevante bronnen. Daarnaast zien we ook dat burgers zich steeds vaker willen ‘voorinformeren’ over hun rechten en over hun kansen aan de hand van bronnen en gelijksoortige rechtszaken. En dit is nu een stuk makkelijker geworden. 

Hoe maak je er gebruik van? De AI-software van de LinkeXtractor draait continu op de achtergrond, de resultaten ervan zie je op de website linkeddata.overheid.nl. Je kunt daar zoeken naar onder meer wetten, rechterlijke uitspraken en Europese verordeningen; bij het zoekresultaat krijg je alle gerelateerde bronnen in beeld. Bovendien kan je bij iedere uitspraak op uitspraken.rechtspraak.nl met de knop ‘verrijkte uitspraak’ rechtstreeks naar de ‘gelinkextracte’ versie ervan op linkeddata.overheid.nl. Ook kan je bij iedere regeling of wetsartikel op wetten.nl met behulp van de knop ‘Relaties’ alle gerelateerde bronnen opvragen. Zo kunnen juristen en anderen met één klik een samenhangend overzicht van jurisprudentie, regelgeving en andere documenten m.b.t. een wetsartikel in één seconde opvragen.  De LinkeXtractor is genomineerd als ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

legal
Beeld: ©@Rijksoverheid