Onderwerp 4 Markdown

Transcript onderwerp 4 Markdown

00:00:02
Wat is Markdown eigenlijk? En bij welke menu-items kunt u dit gebruiken in de redactieomgeving? En ik wil u nog op de publieke omgeving een aantal voorbeelden laten zien.
00:00:15
Markdown is een redelijk eenvoudige opmaaktaal op basis van platte tekst. Het doel van Markdown is leesbaarheid, en door Markdown te gebruiken in de redactieomgeving kunt u op de publieke omgeving aan tekst enige opmaak meegeven. Dus u kunt een tekst bijvoorbeeld cursief plaatsen of een tekst als opsomming met bullets weergeven.
00:00:39
In de redactieomgeving van het GR-register kan Markdown worden gebruikt bij drie menu-items. Dit is het menu-item 'Beschrijving' van het regionaal samenwerkingsorgaan, en de menu-items 'Doel' en 'Bevoegdheden' van de gemeenschappelijke regeling. Ze zijn alle drie hier omcirkeld.
00:00:58
In deze tabel ziet u de Markdown die u kunt gebruiken. In de eerste kolom van deze tabel ziet u welke karakters, dus welke Markdown, u in de redactieomgeving bij die drie menu-items kunt gebruiken. En in de tweede kolom ziet u het effect dat die karakters op de tekst zullen hebben op de publieke omgeving. Bijvoorbeeld een sterretje vóór en achter een woord zorgt ervoor dat het woord cursief wordt geplaatst. Vooral de Markdown voor opsommingen zult u nodig hebben bij bevoegdheden, omdat in het artikel of de artikelen over de bevoegdheden in het instellingsbesluit heel vaak opsommingen staan vermeld. Het heeft de voorkeur om de artikeltekst met die opsommingen in de redactieomgeving over te nemen in verband met een correcte weergave van de inhoud en ook de leesbaarheid van de artikeltekst. Er is ook Markdown voor koppen, maar die werkt niet in het GR-register. Op de publieke omgeving worden namelijk al verschillende koppen getoond om de structuur van een pagina weer te geven, en bovendien moet u bij bevoegdheden de kop van het artikel in een apart veld 'Artikel' zonder Markdown invullen. Hierdoor krijgt de artikelkop een andere opmaak op de publieke omgeving dan de artikeltekst die u heeft ingevuld bij het veld 'Bevoegdheid'. Dit kunt u ook zien in de volgende voorbeelden, waaruit duidelijk wordt hoe de ingevulde tekst bij 'Bevoegdheden' in de redactieomgeving is ingevuld en vervolgens op de publieke omgeving eruit komt te zien.
00:02:44
In dit eerste voorbeeld ziet u bij het veld 'Artikel' de artikelkop ingevuld, en bij het veld 'Bevoegdheid' de artikeltekst. Met behulp van sterretjes is 'taken' cursief geplaatst, 'bevoegdheden' vetgedrukt, en zorgen de sterretjes vooraan een regel voor een opsomming met bullets. Hierbij is het van belang dat er witregels tussen de onderdelen van de opsomming staan. Deze witregels zijn overigens gemaakt door twee keer de entertoets in te drukken. In de redactieomgeving wordt onder het invulveld getoond wat de gebruikte Markdown als effect heeft, maar u kunt het beter bekijken op de publieke omgeving.
00:03:32
Dus in dit voorbeeld geeft het bovenste scherm weer wat in de redactieomgeving is ingevuld en het onderste scherm geeft het resultaat op de publieke omgeving weer.
00:03:43
In het tweede voorbeeld is sprake van een genummerde opsomming met behulp van '1.' en '2.' en ook weer dubbele enters. Ook is een link aan 'De Regio' toegevoegd bij het tweede onderdeel van de opsomming met behulp van rechte en ronde haken.
00:04:02
In het derde voorbeeld is een opsomming met een dieper niveau. Opsommingen met meerdere niveaus en verschillende opsommingstekens kunnen best lastig zijn om correct te tonen op de publieke omgeving. Hier staat vóór 'a.' en voor 'b.' één spatie om ervoor te zorgen dat 'a' en 'b' verder inspringen dan '1'.
00:04:24
U kunt de redactie van het Register van Overheidsorganisaties vragen om u te helpen met het toepassen van Markdown als u dit niet lukt.