Onderwerp 3 Deelnemende organisaties

Transcript onderwerp 3 Deelnemende organisaties

00:00:02
Daarom wil ik het volgende met u doornemen: ook de redactieomgeving, het instellingsbesluit weer, het vervolg Wanneer moet een gemeenschappelijke regeling worden bijgewerkt? en dan met betrekking tot toetreding en uittreding, en de publieke omgeving.
00:00:21
Aan iedere gemeenschappelijke regeling nemen twee of meer overheidsorganisaties deel. Deze organisaties staan met een aantal gegevens in de redactieomgeving vermeld onder het menu-item 'Deelnemende organisaties'.
00:00:36
Het vermelden van de deelnemende organisaties met de deelnemende bestuursorganen en de datum van toetreding is volgens de Wet gemeenschappelijke regelingen verplicht, zie de omcirkelde gegevens.
00:00:47
De verdeelsleutel, dus het percentage waarmee een organisatie deelneemt in de gemeenschappelijke regeling, is niet verplicht om in te vullen, maar wel wenselijk. Het percentage van alle deelnemers van de gemeenschappelijke regeling samen is opgeteld 100 procent.
00:01:07
De deelnemende organisaties worden meestal in de intitulé, oftewel de aanhef, van de gemeenschappelijke regeling, dus het instellingsbesluit, vermeld. Soms worden ze ook in artikel 1, dat begripsbepalingen bevat, opgesomd.
00:01:26
Als bij een gemeenschappelijke regeling een deelnemer toetreedt of uittreedt moet dit altijd volgens artikel 26 van de Wet gemeenschappelijke regelingen middels een besluit tot toetreding of uittreding via DROP bekend worden gemaakt op www.officiëlebekendmakingen.nl. Dit besluit leidt vervolgens altijd tot een consolidatie van de tekst van de gemeenschappelijke regeling in de decentraleregelingenbank op lokaleregelgeving.overheid.nl, zodat deze databank met geconsolideerde regelgeving ook weer de stand van het geldende recht weergeeft. Hierna moet er ook in het GR-register een nieuwe versie van de gemeenschappelijke regeling worden aangemaakt om deze toe- of uittreding van een deelnemende organisatie in te verwerken. Hiervoor doorloopt u de vier stappen die eerder bij onderwerp 2 over versiebeheer zijn besproken.

00:02:23
Dus u controleert de huidige versie, u maakt een nieuwe versie aan, voegt de link naar de geconsolideerde regelgeving aan 'Instellingsbesluiten' toe. En bij stap 4 moet u in de redactieomgeving in de nieuwe versie de deelnemer toevoegen of verwijderen.
00:02:42
Dit doet u als volgt: als een deelnemende organisatie uit een gemeenschappelijke regeling treedt, dan moet deze organisatie worden verwijderd door in de nieuwe versie op de knop 'Verwijderen' achter de betreffende organisatie te klikken. De tweede cirkel hier. Als een deelnemende organisatie tot een gemeenschappelijke regeling toetreedt, dan moet deze organisatie in de nieuwe versie worden toegevoegd door op de knop rechtsboven '+ Deelnemende organisatie' te klikken. Vervolgens opent het scherm om een nieuwe deelnemende organisatie toe te voegen. U klikt in het veld waar 'Selecteer een deelnemer' staat, in het bovenste scherm hier. Bij de knipperende cursor tikt u de naam van de deelnemende organisatie in die moet worden toegevoegd. De redactieomgeving toont, terwijl u aan het typen bent, mogelijke organisaties waar u naar op zoek bent. U klikt op de organisatie die u wilt toevoegen en afhankelijk van het soort organisatie waarop u heeft geklikt, worden de bijbehorende bestuursorganen getoond. Dat ziet u in het tweede scherm. Een gemeente heeft per slot van rekening andere bestuursorganen dan een provincie of waterschap. Vervolgens vinkt u de bestuursorganen aan die deelnemen. En door in het datumveld te klikken, wordt een kalender geopend waarmee u de datum van toetreding invult.
00:04:12
Zoals eerder gezegd is het invullen van de verdeelsleutel niet verplicht volgens de Wet gemeenschappelijke regelingen. Een toetreding of uittreding van een deelnemende organisatie is overigens iets anders dan wijzigingen bij de deelnemende organisaties naar aanleiding van gemeentelijke herindelingen. Door een gemeentelijke herindeling kan een gemeenschappelijke regeling helemaal ophouden te bestaan doordat alle deelnemende gemeenten fuseren tot één gemeente. Of de gemeenschappelijke regeling kan bijvoorbeeld door de gemeentelijke herindeling wijzigen, en die wijzigingen moeten vervolgens weer, na bekendmaking en consolidatie, in een nieuwe versie van de gemeenschappelijke regeling in de redactieomgeving van het GR-register worden verwerkt.
00:05:01
We hebben weleens de vraag ontvangen waarom er geen datum van uittreding in de redactieomgeving is bij de deelnemende organisaties. Wij zijn van mening dat die datum altijd samenhangt met het versiebeheer en dat die datum van uittreding daarom eigenlijk niet nodig is.
00:05:22
Via de eerdergenoemde knop 'Bekijk op publieke omgeving' kunt u weer met één klik vanuit de redactieomgeving naar de publieke omgeving toe en via het linker menu-item op de publieke omgeving kunt u vervolgens weer navigeren naar de deelnemende organisaties. Door vervolgens op één van de deelnemende organisaties te klikken, komt u op de pagina met de gegevens van de aangeklikte organisatie. Dan zit u dus in het Register van Overheidsorganisaties bij bijvoorbeeld een gemeente.
00:05:56
Tot zover de informatie die ik wilde vertellen over deelnemende organisaties.