Onderwerp 1 Regionaal samenwerkingsorgaan

Transcript onderwerp 1 Regionaal samenwerkingsorgaan

00:00:03
Het eerste onderwerp gaat over het regionaal samenwerkingsorgaan. De onderdelen die ik hierbij met u wil bespreken zijn: het verschil tussen het regionaal samenwerkingsorgaan en de gemeenschappelijke regeling, de redactieomgeving, de organisatieonderdelen, het instellingsbesluit, de publieke omgeving, de samenwerkingsvormen en de bronhouder.
00:00:35:
Een gemeenschappelijke regeling is het besluit waarin een aantal overheidsorganisaties zoals gemeenten, provincies en waterschappen afspraken maken over een onderlinge samenwerking. Dit besluit kan leiden tot oprichting van een organisatie: een regionaal samenwerkingsorgaan.
00:00:57
De tekst die in dit scherm omcirkeld is, is de titel van het besluit. Dus de titel van de gemeenschappelijke regeling. U bevindt zich hier in het menu-item 'Algemeen' van de gemeenschappelijke regeling, met aan de linkerzijde onder 'Algemeen' een aantal andere menu-items met gegevens van de gemeenschappelijke regeling, waaronder ook een menu-item 'Regionaal samenwerkingsorgaan', zoals u kunt zien aan de pijl.
00:01:26
Als u de gegevens van het regionaal samenwerkingsorgaan wil bekijken of wil bewerken dan klikt u op het 'Regionaal samenwerkingsorgaan'.
00:01:40
De tekst die hier omcirkeld is, is de officiële naam van het regionaal samenwerkingsorgaan. Er zijn gemeenschappelijke regelingen waarbij de titel van de gemeenschappelijke regeling en de naam van het regionaal samenwerkingsorgaan hetzelfde zijn. Daardoor kan weleens verwarring ontstaan en worden gedacht dat de gemeenschappelijke regeling dubbel in de redactieomgeving staat.
00:02:03
In de redactieomgeving kunt u aan het type, onder het menu-item 'Algemeen', zien of u zich bevindt bij de gegevens van de gemeenschappelijke regeling of bij de gegevens van het regionaal samenwerkingsorgaan. 'Type' is in dit scherm rood onderstreept en u ziet dat u zich hier bevindt bij het regionaal samenwerkingsorgaan.
00:02:23
Via 'Gemeenschappelijke Regeling' in het linker menu aangegeven met de pijl, kunt u weer terug naar de gegevens van de gemeenschappelijke regeling.


00:02:35
Bij het regionaal samenwerkingsorgaan verschillen de menu-items van die van de gemeenschappelijke regeling.

00:02:42
Ik wil er voor nu even één toelichten bij het regionaal samenwerkingsorgaan, en dat is 'Plaats in hiërarchie', zie de pijl.

00:02:50
Als u op 'Plaats in hiërarchie' heeft geklikt, dan ziet u het scherm wat u nu voor u ziet. U kunt onder 'Plaats in hiërarchie' organisatieonderdelen, bijvoorbeeld afdelingen van het regionaal samenwerkingsorgaan, toevoegen met behulp van de rood omcirkelde knop '+ Organisatieonderdeel', en het is mogelijk om onder organisatieonderdelen ook weer organisatieonderdelen aan te maken. U selecteert hiervoor 'Organisatieonderdeel' bij 'Type' in het bovenste scherm en vult de naam van het organisatieonderdeel in bij 'Officiële naam'. Vervolgens ziet u in het onderste scherm hoe de organisatiestructuur onder 'Plaats in hiërarchie' er vervolgens uit komt te zien.
00:03:40
Het is géén wettelijke verplichting om de organisatieonderdelen van een regionaal samenwerkingsorgaan in het GR-register in te vullen. Het is wel verplicht om het regionaal samenwerkingsorgaan te vermelden door de officiële naam ervan te vermelden. De officiële naam van het regionaal samenwerkingsorgaan wordt meestal in artikel 3 van een gemeenschappelijke regeling, dus van een besluit, vermeld, zoals hier te zien is. Dit is het instellingsbesluit dat is gepubliceerd op Lokale wet- en regelgeving. Het instellingsbesluit is het besluit waarin afspraken en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd door de organisaties die deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling. Meer hierover zal worden uitgelegd bij onderwerp 2 van deze workshop dat over versiebeheer van een gemeenschappelijke regeling gaat.
00:04:38
In het menu-item 'Algemeen' staat bovenaan een knop 'Bekijk op publieke omgeving'. Door hierop te klikken wordt een nieuw tabblad van uw webbrowser geopend en ziet u de gegevens van de gemeenschappelijke regeling op de publieke omgeving, dus op de website, zoals u hier kunt zien. U bevindt zich hier in de actuele versie van de gemeenschappelijke regeling op de publieke omgeving. Want de knop 'Bekijk op publieke omgeving' is alleen bij de actuele versie van de gemeenschappelijke regeling in de redactieomgeving aanwezig en niet bij oudere versies.
00:05:19
De knop 'Bekijk op publieke omgeving' staat in de redactieomgeving overigens ook in het menu-item 'Algemeen' van het regionaal samenwerkingsorgaan vermeld. Dus via die knop kunt u eenvoudig naar de publieke omgeving toe.
00:05:33
Via het linker menu-item op de publieke omgeving kunt u eenvoudig navigeren naar gegevens op deze pagina, dus bijvoorbeeld naar het regionaal samenwerkingsorgaan dat hier is omcirkeld. Door daarop te klikken gaat u naar enkele gegevens van het regionaal samenwerkingsorgaan op de pagina met de gegevens van de gemeenschappelijke regeling. Door vervolgens op de naam van het samenwerkingsorgaan zelf te klikken, komt u op de pagina met gegevens van het regionaal samenwerkingsorgaan, zoals u hier kunt zien.
00:06:10
Sommige gegevens zoals contact- en adresgegevens ziet u zowel op de pagina van de gemeenschappelijke regeling als van het regionaal samenwerkingsorgaan staan, terwijl ze in de redactieomgeving maar op één plek kunnen worden beheerd.
00:06:27
 Aan het lichtblauwe balkje onder de grote kop is duidelijk te zien of u zich bevindt bij de gegevens van de gemeenschappelijke regeling of het regionaal samenwerkingsorgaan. En u kunt dit ook zien aan het 'kruimelpad', dat is de bovenste cirkel onder de blauwe balk.

00:06:51
Vervolgens wil ik het hebben over de samenwerkingsvormen van een gemeenschappelijke regeling. Een gemeenschappelijke regeling is dus een besluit over een samenwerkingsverband.
00:07:02
Volgens de Wet gemeenschappelijke regelingen zijn er vier verschillende vormen om samen te werken. Die samenwerkingsvormen worden vermeld in artikel 8 van de Wet gemeenschappelijke regelingen. Dit zijn: het openbaar lichaam, de bedrijfsvoeringsorganisatie, het gemeenschappelijke orgaan en de 'Regeling zonder meer'. Alle gemeenschappelijke regelingen moeten in het GR-register staan, ongeacht hun samenwerkingsvorm.
00:07:28
Het openbaar lichaam, de bedrijfsvoeringsorganisatie en het gemeenschappelijk orgaan zijn een regionaal samenwerkingsorgaan, een organisatie. Deze regionale samenwerkingsorganen komen dus voort uit een gemeenschappelijke regeling, maar niet alle gemeenschappelijke regelingen leiden tot de instelling van een regionaal samenwerkingsorgaan.
00:07:50
De 'Regeling zonder meer' is de enige samenwerkingsvorm die niet leidt tot oprichting van een regionaal samenwerkingsorgaan.
00:07:58
Een centrumregeling is bijvoorbeeld één van de vormen die een 'Regeling zonder meer' kan aannemen. Bij zo'n centrumregeling wordt dus geen regionaal samenwerkingsorgaan opgericht, maar wordt één van de deelnemende organisaties aangewezen als centrumgemeente.
00:08:17
De samenwerkingsvorm is verplicht om in het GR-register in te vullen en wordt meestal samen met de officiële naam van het regionaal samenwerkingsorgaan in artikel 3 van een gemeenschappelijke regeling, van het instellingsbesluit, vermeld, zoals hier in het onderste gedeelte van het scherm is te zien.
00:08:40
In de redactieomgeving is de samenwerkingsvorm te vinden in het menu-item 'Algemeen' onderaan de kop 'Extra gegevens'. Via de knop 'Bewerken extra gegevens' komt u bij de samenwerkingsvorm uit om deze aan te passen. Afhankelijk van de gekozen samenwerkingsvorm is het menu-item 'Regionaal samenwerkingsorgaan' wel of niet in de redactieomgeving aanwezig.
00:09:12
We zagen eerder dat met de 'Gemeenschappelijke Regeling Regio Gooi en Vechtstreek', die we tot nu toe als voorbeeld hebben gebruikt, een openbaar lichaam is opgericht en dat deze gemeenschappelijke regeling daardoor een menu-item 'Regionaal samenwerkingsorgaan' in de redactieomgeving heeft.
00:09:31
Aan het account van de redacteur Jan Redactie heb ik een tweede gemeenschappelijke regeling toegevoegd, namelijk de centrumregeling die u hier in het scherm ziet staan. Bij deze centrumregeling ontbreekt in het linker menu het item 'Regionaal samenwerkingsorgaan', omdat deze gemeenschappelijke regeling als samenwerkingsvorm 'Regeling zonder meer' heeft. Maar dit is niet het enige verschil in het menu in de redactieomgeving tussen een 'Regeling zonder meer' en de drie andere samenwerkingsvormen. Doordat deze centrumregeling geen regionaal samenwerkingsorgaan heeft, staan de menu-items 'Contactgegevens', 'Contactpagina', 'Functies' en 'Medewerkers' in het menu van de gemeenschappelijke regeling. Deze menu-items bevatten namelijk organisatiegegevens en staan daarom bij de aanwezigheid van een regionaal samenwerkingsorgaan in de redactieomgeving bij het regionaal samenwerkingsorgaan vermeld. Op de publieke omgeving worden de contactgegevens, waaronder ook de adresgegevens vallen, bij de aanwezigheid van een regionaal samenwerkingsorgaan bij beide getoond, zoals we eerder hebben gezien.
00:10:47
Vervolgens wil ik nog de bronhouder met u doornemen. De bronhouder is verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens van de gemeenschappelijke regeling in de redactieomgeving van het GR-register volgens de Wet gemeenschappelijke regelingen. De bronhouder van een gemeenschappelijke regeling in het GR-register is het openbaar lichaam, de bedrijfsvoeringorganisatie of het gemeenschappelijke orgaan, dus het regionaal samenwerkingsorgaan.
00:11:17
Als er geen regionaal samenwerkingsorgaan is, zoals het geval is bij een 'Regeling zonder meer', dan is het gemeente- of provinciebestuur dat aangewezen is om bekend te maken meestal de bronhouder. Daarom krijgen alleen personen die werkzaam zijn voor de bronhouder van een gemeenschappelijke regeling inloggegevens voor de redactieomgeving van het GR-register om daarin de gegevens van hun gemeenschappelijke regeling bij te houden.
00:11:44
Als er een regionaal samenwerkingsorgaan is opgericht dan kunt u in artikel 3 van de gemeenschappelijke regeling zien wie de bronhouder is. We zagen eerder al dat daar namelijk de naam van het openbaar lichaam, de bedrijfsvoeringorganisatie of het gemeenschappelijk orgaan wordt vermeld.
00:12:00
Als er geen regionaal samenwerkingsorgaan is, dus als er sprake is van een 'Regeling zonder meer', dan wordt de bronhouder meestal als bekendmakend bestuur vermeld in het een-na-laatste of laatste artikel van de gemeenschappelijke regeling. Dus in de slotbepalingen van het instellingsbesluit, zoals u hier ook in het scherm kunt zien.
00:12:24
In het instellingbesluit van de 'Regeling zonder meer', die we hier dus als voorbeeld hebben genomen, wordt vermeld dat de centrumgemeente het bekendmakend bestuur is. Deze centrumgemeente is dus de bronhouder.
00:12:41
Ook is bij een 'Regeling zonder meer' aan de plaats van vestiging, die te vinden is in artikel 3 van het instellingsbesluit af te leiden wie het bekendmakend bestuur en daarmee de bronhouder is.
00:12:53
Het bekendmakend bestuur is ook de centrumgemeente die meestal in artikel 1 bij de begripsbepalingen wordt vermeld en vaak ook in artikel 3 te vinden is. Hier wordt dus uit artikel 1 en 3 duidelijk dat de centrumgemeente de gemeente Oss is en dat de gemeente Oss dus de bronhouder is.
00:13:19
Het is wettelijk verplicht om de bronhouder in te vullen in de redactieomgeving van het GR-register.
00:13:26
De bronhouder wordt evenals de samenwerkingsvorm ook in de redactieomgeving vermeld in het menu-item 'Algemeen' onder de kop 'Extra gegevens'. U ziet dat de gemeente Oss in de redactieomgeving in blauw wordt vermeld, dit betekent dat u hierop kunt klikken. Het is een link naar de gegevens van de gemeente Oss in dezelfde redactieomgeving van het Register van Overheidsorganisaties.
00:13:57
Op de publieke omgeving is er ook een dergelijke link bij bronhouder die wordt aangegeven door de dunne blauwe streep onder gemeente Oss, en daar kunt u dus ook doorklikken naar de gegevens van de bronhouder van de gemeente Oss.