Inleiding GR-register

Transcript Inleiding GR-register

00:00:02 
Goedemorgen. Welkom bij de workshop over het GR-register. Mijn naam is Marie-José Hover. Ik ben contentadviseur bij het Register van Overheidsorganisaties.

00:00:15 
Ik geef deze workshop samen met mijn collega Marrig van Balen, contentmanager bij het Register van Overheidsorganisaties.

00:00:23 
We noemen dit een workshop, maar helaas is het niet mogelijk om u toegang te geven tot een omgeving waar u zelf acties of handelingen kunt uitproberen.

00:00:35 
De workshop is opgebouwd uit zeven onderwerpen waarover wij vaker vragen hebben ontvangen of waarbij we op een andere manier hebben gemerkt dat er enige onduidelijkheid over bestaat.

00:00:49 
Ieder onderwerp is opgebouwd op eenzelfde manier. Er wordt eerst het een en ander over het onderwerp uitgelegd met behulp van screenshots en voorbeelden.

00:00:59 
Vervolgens zullen wij een aantal vragen over het onderwerp aan u stellen en dan kunt u aan ons een aantal vragen stellen over het onderwerp. We willen u vragen om uw vragen die niet over het onderwerp gaan tot een later moment te bewaren, als het onderwerp wel aan bod komt.

00:01:22
En als uw vragen over een onderwerp gaan dat we niet in deze workshop bespreken dan kunt u nog aan het einde van de workshop uw vraag stellen. Uw vraag en uw naam komen overigens niet in beeld.

00:01:37
Mocht blijken dat er meer vragen binnenkomen dan er tijd is om ze te beantwoorden, dan zullen wij deze of aan het einde van de workshop beantwoorden, of anders na de workshop per e-mail.

00:01:52
Hier ziet u vervolgens het programma.

00:01:55 
Ik zal de eerste vier onderwerpen met u doornemen. Dan is er om 11:00 uur een pauze van tien minute en na de pauze neemt mijn collega Marrig van Balen het van mij over en zal zij de overige drie onderwerpen met u doornemen.
00:02:12 
We willen deze workshop om 12:00 uur afsluiten.

00:02:17 
Maar voordat ik verder ga en met het eerste onderwerp start, wil ik eerst nog even de volgende onderwerpen met u doornemen en dat is een stukje geschiedenis van het GR-register, de grensoverschrijdende gemeenschappelijke regelingen, waaruit bestaat het register?, de applicatie DROP, en screenshots en voorbeelden die in deze workshop worden gebruikt.

00:02:43 
Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is in 2017 door KOOP het GR-register in het Register van Overheidsorganisaties gebouwd, met de bedoeling dat burgers en andere belanghebbenden op één centrale toegankelijke plek, alle informatie over gemeenschappelijke regelingen binnen Nederland kunnen vinden.

00:03:09 
We hebben vervolgens het GR-register gevuld. In eerste instantie met gegevens die eerder opgevraagd zijn bij gemeenten en provincies, en ook door op het internet te zoeken naar gepubliceerde gemeenschappelijke regelingen, onder andere op Overheid.nl.

00:03:28 
Het beheer van de gegevens die vervolgens zijn ingevoerd, hebben we in eerste instantie gevraagd aan gemeenten en provincies om dat beheer te verzorgen, omdat de toenmalige Wet gemeenschappelijke regelingen voorschreef dat gemeenten en provincies een eigen register met gemeenschappelijke regelingen waaraan ze deelnamen moesten bijhouden.

00:03:52 
Met de Wet elektronische publicaties, die in werking is getreden op 1 juli 2021, is dit gewijzigd.

00:04:01 
Sindsdien is het volgens de Wet gemeenschappelijke regelingen verplicht dat een gemeenschappelijke regeling in het GR-register wordt vermeld en ook wordt onderhouden.

00:04:17 
In de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt vermeld wie die gegevens moet onderhouden en welke gegevens moeten worden bijgehouden. En dat is te vinden in artikel 26 lid 2 en artikel 136 lid 2 van de Wet gemeenschappelijke regelingen.

00:04:35 
Overigens worden er in het GR-register meer gegevens bijgehouden, kunnen er meer gegevens worden bijgehouden, dan wettelijk verplicht is gesteld volgens de Wet gemeenschappelijke regelingen.
00:04:47 
Het GR-register is dus het onderdeel met gemeenschappelijke regelingen in het Register van Overheidsorganisaties, maar naast gemeenschappelijke regelingen zijn er ook grensoverschrijdende gemeenschappelijke regelingen.

00:05:02 
Dat zijn samenwerkingsverbanden met gemeenten die over de grens liggen in België of Duitsland.

00:05:09 
Deze gemeenschappelijke regelingen vallen niet onder de Wet gemeenschappelijke regelingen en ze staan daarom ook onder een aparte categorie in het Register van Overheidsorganisaties vermeld, namelijk onder de categorie grensoverschrijdende gemeenschappelijke regelingen.

00:05:24 
Maar omdat wij van de redacteuren van grensoverschrijdende gemeenschappelijke regelingen verlangen dat zij dus de gegevens op eenzelfde manier bijhouden, hebben we de redacteuren van grensoverschrijdende gemeenschappelijke regelingen ook voor deze workshop uitgenodigd.

00:05:43 
Waaruit bestaat het GR-register eigenlijk?

00:05:45 
Nou, het Register van Overheidsorganisaties en daarmee ook het register met gemeenschappelijke regelingen, dus het GR-register bestaat uit vier onderdelen.

00:05:56 
Dat is de redactieomgeving, de publieke omgeving, de CSV-export en de XML-export.

00:06:02 
De redactieomgeving is een digitale beheeromgeving voor KOOP en voor redacteuren zoals u om gegevens van gemeenschappelijke regelingen in te kunnen vullen en te kunnen bewerken.
00:06:16 
De publieke omgeving is de website die voor iedereen toegankelijk is en waar de gegevens, die dus in de redactieomgeving worden vermeld, worden getoond.

00:06:26 
Dan hebben we de CSV-export, dat is een CSV-document, oftewel een Excel-document, dat vanaf de publieke omgeving per categorie, dus per organisatiesoort, is te downloaden met alleen actuele gegevens van organisaties en regelingen.

00:06:46 
In deze export worden functies en ook persoonsgegevens niet vermeld. Hiervoor kunt u een apart CSV-document vanaf de publieke omgeving downloaden met medewerkers.

00:06:59 
Tot slot is er nog een XML-export, dat is een meer technische export. Er worden dagelijks XML-documenten op een archiefpagina op Overheid.nl beschikbaar gesteld.

00:07:12 
Deze XML-documenten bevatten wel alle gegevens, dus ook gegevens van opgeheven organisaties en uit werking getreden regelingen.

00:07:22 
Dan wil ik het over DROP hebben. Deze workshop gaat dus over het GR-register, daarom willen we DROP niet in deze workshop behandelen. DROP is namelijk een andere applicatie met een ander doel.

00:07:39 
Met DROP kunnen overheidsorganisaties besluiten publiceren in een eigen publicatieblad, op Overheid.nl.

00:07:53 
We willen u vragen om als u nog vragen heeft met betrekking tot DROP, om die te stellen aan onze servicedesk van KOOP. Daarbij moet ik wel zeggen dat DROP in deze workshop af en toe ook zal worden benoemd, maar dan heeft het echt betrekking op het GR-register.

00:08:15 
De screenshots en voorbeelden in deze workshop die u voorbij zult zien komen zijn van onze testomgeving, dus van de testredactieomgeving en de test publieke omgeving.

00:08:28 
Daardoor kan het zijn dat de gegevens die u ziet afwijken van de gegevens die daadwerkelijk in de redactieomgeving, waar u dus gebruik van maakt, zijn ingevoerd.00:08:43 
De redacteuren die u voorbij zult zien komen in de screenshots en voorbeelden hebben we Jan Redactie en Wilma Redactie genoemd, dat zijn fictieve personen.

00:08:55
Hiermee wil ik deze inleiding afsluiten en wil ik starten met het behandelen van het eerste onderwerp.