Veelgestelde vragen over publiceren met CVDR

Hoe lang duurt het voordat we zijn aangesloten op de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving?

Zodra wij uw aanmeldingsformulier hebben ontvangen, krijgt u van ons een gebruikersnaam en een wachtwoord. U kunt dezelfde dag beginnen met het invoeren van regelgeving in de CVDR. Belangrijke voorwaarde is natuurlijk dat u de geldende verordeningen al heeft geconsolideerd en alle wetstechnische informatie beschikbaar is.

Hoe kunnen wij aansluiten op de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving?

  1. U kunt gebruik maken van de gratis invoermodule waarmee u Word bestanden kunt structureren en opslaan in de CVDR;
  2. U kunt een vergelijkbare invoermodule gebruiken, mits uw CMS leverancier (een CMS is software waarmee u uw website onderhoudt) die levert.

Wat voor bestandsformaten kan ik gebruiken?

Voorop staat dat regelingen moeten voldoen aan het XML-schema van het Informatie Publicatie Model. Aan die eis voldoet u in elk geval als u een tekst rechtstreeks invoert in de editor. Ook als u gebruik maakt van een bestand dat al in de CVDR is opgenomen. Op die manier voorkomt u bewerkingen van de opmaak, die bij conversie van bestanden vaak nodig is.

Als u werkt met een invoermodule van een leverancier van bijvoorbeeld uw website, hoort die leverancier ervoor te zorgen dat de tekst volgens het juiste XML-schema (ofwel de juiste standaard) wordt aangeboden.

Het is ook mogelijk om bestanden te importeren. De invoermodule van de CVDR zet die dan in het juiste XML-schema. De CVDR ondersteunt daarvoor de volgende bestandsformaten:

  • .DOC (MS-Word tot en met 2003). Bestanden van Microsoft Word 2007 en hoger (.DOCX) kunt u in Word opslaan als .DOC bestand ('Opslaan als...') en vervolgens inlezen in de CVDR.
  • .RTF.
  • .ODF (Open Office).

PDF documenten kunnen niet worden ingelezen. Deze documenten zijn in principe niet bedoeld om te wijzigen (dit bestandsformaat is alleen bedoeld om te lezen en te printen). PDF documenten zijn daarom bijna altijd geëxporteerd vanuit een brondocument. Probeer daarom eerst te achterhalen of u de oorspronkelijke documenten in .DOC kunt verkrijgen.

Lukt het niet deze brondocumenten te achterhalen, dan zijn er mogelijkheden om van een PDF weer een Word bestand te maken. De resultaten hiervan variëren. Er zijn diverse gratis en commerciële programma's beschikbaar om PDF's te converteren (omzetten). Overleg hiervoor met uw systeembeheerder of zoek op 'PDF to Word converter' via Google.

Afbeeldingen in documenten worden niet met het document geconverteerd. U kunt wel afbeeldingen (geen teksten!) in het formaat .JPEG, .PDF en .TIF afzonderlijk importeren in een document dat al in de CVDR staat.

Als de documenten in de CVDR zitten, kunnen zij in een aantal verschillende formaten worden gedownload: .DOC, .HTML, .PDF XML en .ODF.

De Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving is aan de trage kant of ik krijg veel foutmeldingen. Kan ik daar wat aan doen?

Ja, er zijn verschillende mogelijkheden om de CVDR sneller en stabieler te maken:

  • Gebruik een moderne internet browser, zoals Internet Explorer 8 of Firefox 3.6 of hoger. Deze zijn enkele malen sneller dan oudere browsers. Kijk bij de volgende veelgestelde vraag voor meer informatie.
  • Gebruik een redelijk recente computer. Kijk bij de volgende veelgestelde vraag wat de aanbevelingen voor computersystemen zijn.
  • Bij het inladen van een groot document vraagt het systeem of u een regeling in het inhoudsopgave aanzicht wilt openen. Als u op ‘ja’ klikt, verhoogt u de snelheid van de CVDR. Elk hoofdstuk wordt dan ingeklapt en door te klikken op een hoofdstuk kunt u hoofdstuk voor hoofdstuk uw wijzigingen aanbrengen. U kunt ook handmatig naar het inhoudsopgave aanzicht gaan door linksboven op de Xopus knop te klikken als u een regeling aan het wijzigen bent.
  • In sommige verordeningen (zoals de legesverordening) zitten grote tabellen. Het helpt als u deze tabellen elk in een eigen hoofdstuk zet. Voor de legesverordening doet u dit als volgt: Voeg helemaal links onderaan de tekst via het onderste plusje een bijlage in (de tabellen zijn in dit geval immers een bijlage). Voeg via de knop 'Bijlage' geheel onderaan het scherm een 'tussenkop' in. Plak hieronder de tabel behorende bij één hoofdstuk. Herhaal deze laatste twee stappen voor ieder hoofdstuk.

Welke software en hardware heb ik nodig voor de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving?

De CVDR werkt correct met alle recente versies van IE, Firefox en Chrome.

Kan ik ook regelingen zien die mijn collega heeft aangemaakt?

Zolang er één controleur of invoerder is, ziet hij of zij de hele werkvoorraad. Zodra er meer controleurs of invoerders zijn, zien zij alleen hun eigen werkvoorraad. Hoe kun je – bijvoorbeeld als een collega ziek is – het geheel in beeld krijgen?

U gaat als volgt te werk:

  • Klik op 'Statusoverzicht';
  • Kies bij ‘toon filteren en sorteren’ de optie ‘alle gebruikers’ of de naam van de collega;
  • Klik daarna op ‘Overzicht bijwerken’.

Ik krijg een tabel niet goed in de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving. Hoe komt dat?

Vaak worden tabellen in Microsoft Word gemaakt door met spaties en tabs de verschillende elementen in een tabel goed met elkaar te laten uitlijnen. Microsoft Word biedt echter speciale functionaliteit om tabellen te maken. Het is noodzakelijk om deze 'spatie-tabellen' om te zetten in 'echte' tabellen. Deze 'echte' tabellen leest de CVDR wél goed in. U kunt ook tabellen invoegen in een bestaande verordening met de derde knop van rechts (rechtsboven in de editor).

Ik kan mijn regelingen niet vinden op www.overheid.nl. Hoe kan dat?

Er zijn hiervoor een aantal mogelijke oorzaken:

  1. Indien u geen enkele regeling kunt vinden op Overheid.nl: uw regelingen zijn pas vindbaar via Overheid.nl nadat u al uw regelingen in de CVDR heeft opgeslagen. Als uw organisatie de consolidatietoets heeft afgelegd en als het bestuur heeft verklaard dat 100% van de algemeen verbindende voorschriften in de CVDR zijn opgenomen, dan kunt u ons een Honderd Procent Verklaring sturen. Enkele dagen na ontvangst van deze Honderd Procent Verklaring zijn uw verordeningen te vinden via Overheid.nl.
  2. Indien u een specifieke regeling niet direct kunt zien na publiceren: de zoekmachine op Overheid.nl (ook wel de zoekdienst genoemd) indexeert regelingen twee dagen na publicatie, waarna ze vindbaar zijn op Overheid.nl. De regelingen die in de CVDR gepubliceerd zijn, worden direct naar een zogenaamde publicatieserver gekopieerd.
  3. Alleen gepubliceerde regelingen zijn zichtbaar op Overheid.nl. Alleen gebruikers met rechten als controleur kunnen regelingen publiceren.
  4. Standaard wordt op Overheid.nl gezocht met een geldigheidsdatum van vandaag. Indien u een regeling zoekt die inmiddels niet meer geldig is, dan moet u de datum bij 'Regeling geldend op' weghalen.

Ik krijg een wordbestand niet goed ingelezen. Wat kan ik doen?

Onder 'Help & Contact' in de CVDR staat een handleiding waarin wordt uitgelegd hoe een Word document zo te structureren valt, dat hij goed herkend wordt in de CVDR.

Kunnen wij een persoonlijke uitleg krijgen over het gebruik van de CVDR?

U vindt een uitgebreide gebruikershandleiding via de button ‘Help & contact’ in de CVDR. Ook kunt u vragen en tips van andere gebruikers vinden op de community. Als u tijdens het invoeren van teksten toch nog ergens tegenaan loopt, neem dan contact met ons op.